marți, 11 decembrie 2012

1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei!


Coordonatori proiect:
Ed. Ana-Maria Stoleru
Prof. Inv. Ioana Vlaicu – cls. Pregatitoare, clasa I
Inv. Elena-Roxana Moisa – cls.  a II -a
Prof. Inv. Laura-Elena Leahu – cls.  a III - A
Inv. Doinita Atomei – cls. a IV - a

"... Marea Unire din 1918 a fost si rãmâne pagina cea mai sublimã a istoriei româneşti. Mãreţia ei stã în faptul cã desãvârşirea unitãţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istoricã a întregii naţiuni române, realizatã într-un elan tâşnit cu putere din strãfundurile conştiintei unitãţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l cãlãuzi cu inteligentã politicã remarcabilã spre ţelul dorit. [...]”

Acum mai bine de 80 de ani ultima provincie românească, Transilvania, se unea cu Patria Mamă. Românii deşi au trăit pe vatra vechii Dacii, a lui Decebal şi Traian, au  fost separaţi din punct de vedere politic în mai multe provincii, ţărişoare, Ţara Românească, Moldova, Transilvania, Basarabia, Bucovina.
In 1916 România intră în primul război mondial mânată de dorinţa realizării unui stat naţional unitar,astfel evenimentele care au loc începând din primăvara lui 1918, 27 martie-9 aprilie Unirea Basarabiei cu Ţara, 28 noiembrie Unirea Bucovinei şi  1 decembrie 1918 Unirea Transilvanie cu România au ca rezultat realizarea «României Dodoloaţe».
"În aceasta zi – scria Nicolae Iorga – a sosit un ceas pe care-l aşteptam de veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viata naţionala, pentru care am muncit si am scris, am luptat si am gândit. A sosit ceasul în care cerem si noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre".
Deschisă de Gheorghe Pop de Băseşti Adunarea a reunit 1228 de delegaţi şi peste 100 000 de oameni care au strigat într-un glas dorinţa de Unire cu „Patria Mamă”.

Elevii  Şcolii Primare Nr. 3 Valea-Seaca, Bacau, au sărbătorit  alături de cadrele didactice Ziua Naţională a Românie, participând la o activitate ce s-a derulat pe parcursul a trei zile.
            În cadrul acesteia, elevii, sub îndrumarea atentă a invatatorilor implicaţi în activitate, si-au dezvoltat  şi consolidat  sentimentului patriotic, si-au imbogatit cunostiintele istorice si au transpus creativitatea lor in desen, pictura si colaje a marelui eveniment.
In prima zi a activitatii s-au stabilit activitatile si sarcinile marelui eveniment, a doua zi realizandu-se desene si colaje cu tema 1 DECEMBRIE (Steagul, România, Hora, ecusoane, pliante), s-au citit lecturi care oglindesc marele eveniment si s-au invatat poezii dedicate zilei de 1 Decembrie.
            Ultima zi a activitatii a avut ca titlu “NOI SI UNIREA”, zi in care a avut loc o expozitie cu lucrarile realizate, s-a prezentat importanta zilei de 1 Decembrie si un mic program artistic, in care copii au cantat “DESTEAPTA-TE ROMANE” si au recitat poeziile pe care le-au invatat de-a lungul activitatii.
            Ziua de 1 Decembrie este una plina de incarcatura istorica pentru romanii de pretutindeni. Este Ziua Nationala a Romaniei. Copiii au invatat si vor mai invata din aceste activitati desfasurate in scoala, importanta si semnificatia acestui mare eveniment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu